Hva er egentlig AR og VR?

Hva er egentlig AR og VR?

I forelesning fikk vi en input på hva AR og VR egentlig var. Arne Gav oss en god forklaring på hva de to forskjellige egentlig var, og selv syns jeg dette var ledig interresant, da jeg kun har hørt om bruken av VR gjennom ulike spill på Playstation, selv om det egentlig er så mye mer. AR har jeg derimot aldri hørt om før nå.

Bilde

Men, hva er egentlig AR og VR?

AR står for argumented reality, utvidet virkelighet som det blir kalt på norsk. Her legger man altså på noe på virkeligheten, som noen av filtrene på Snapchat, hvor du kan legge på en bitmoji av deg selv på kamerat. Det ser da ut på kamera som at noen står på gulvet på baksiden av telefonen.

AR – på snapchat

VR står for vritual reality, altså viriutell virkelighet, som det heter på norsk. VR går ut på å bytte ut så mange sanseinntrykk som mulig, med digitale, virtuelle innrykk. Man tar på seg vr-briller med glass som gjør at det føles som du er et annet sted. Ved hjelp av høretelefoner får man også inn lyder som passer til det du ser rundt deg med brillene på. Om man snur seg rundt ser man bare den «fantasiverdenen» du er inne i, som gjør hele opplevelsen veldig virkelig.

VR

Forskjellen på AR og VR er da at Ar er en utvidet virkelighet, hvor man kan «legge» til ting på det virkelige bildet/video, mens VR er en virtuell verden, hvor sanseinntrykk blir byttet ut med virtuelle, digitale inntrykk.

SÅ hva brukes egentlig disse to til?

Som sagt er det jo vanlig å tenke på VR som et verktøy som brukes til ulike spill, men det brukes egentlig til veldig mye forskjellig. AR er en løsning du egentlig kan bruke så lenge du har en smarttelefon, du kan for eksempel sette inn ulike møbler, aller andre ting, som gjør at det ser ut som det er der i virkeligheten også.

VR kan brukes til mye mer enn man tror, som for eksempel i ulik utdanning. De som tar utdanning til for eksempel konduktør kan bruke VR til å «lære» seg å kjøre toget, eller om du skal bli pilot, da kan det brukes simulator med VR-briller, for at det skal se virkelig ut. VR brukes også innen film og video, da brillene gjør så du ser ting i 3D. Og det kan også bli brukt som terapi i senere tid.

VR og AR er derfor noe som hører til fremtiden og det kommer bare til å bli bruk mer, for jo lengre vi kommer. Ting er jo hele tiden i utvikling, så jeg tipper derfor at disse verktøyene kommer til å bli godt brukt av bare flere og flere i fremtiden.

Kilde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.