Hvordan vet internett hva jeg liker?

Hvordan vet internett hva jeg liker?

Har du noen gang vært inne på en nettbutikk og sett etter et spesielt produkt, deretter gått inn på Facebook, for så å få opp samme produktet men fra andre forhandlere? På grunn av filtreringssystemer som benytter seg av avanserte algoritmer, kan internett gi deg de annonsene som passer best til deg ut ifra det du søker på, eller ser på. Også på ulike strømmetjenester som Netflix, hvor man får opp filmer som «passer for deg», fordi du tildager har sett filmer med samme sjanger.

Hva er en filterboble?

En filterboble er i følge SNL en systematisk, individuelt tilpasset avgrensning av informasjon og opplevelser på internett som kan føre til ensrettig og stagnasjon hos enkeltbrukere eller grupper. En filterboble oppstår når en algoritme på en nettside sorterer informasjon en bruker søker etter, basert på informasjon om brukeren.

Det vil altså si at en filterboble samler inn informasjon om oss brukere og bruker den informasjonen de henter inn til å gi oss de nyhetene, produktene og filmene som passer oss best.

Om du for eksempel går inn på google og søker opp ett spesielt ord, sammen med en venn, vil du og vennen din få opp forskjellige til, selv om dere søkte på det samme. Dette er fordi filterboblen gir deg den infoen de mener er interresant for deg. Vennen din kan derimot få opp andre ting, fordi det filterboblen «filtrerer» ut det som ikke er interessant for deg, men som derimot kan vøre interessant for vennen din.

https://www.informance-media.at/blog/blogbeitrag.html?newsID=%7B1402508A-3D0C-11E6-B39F-08606E681761%7D

Hva er ekkokamre?

Ekkokammer blir i følge NDLA brukt om en situasjon hvor informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon innenfor en avansert gruppe. Et ekkokammer er da enkelt forklart et digitalt rom hvor man bekrefter sine egne meninger med å se på forumer hvor andre har de samme meningene som deg. i motsetning til filterbobler, er ekkokamre menneskeskapt.

Om man for eksempel søker på google om noe du er interessert i, finner du da ulike forumer hvor andre mennesker mener akuratt det samme som deg.

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/vQr8Pw/digitale-meningsbobler-er-skadelige-for-demokratiet-camilla-ac-tepfe

Hva er negativt med filterbobler og ekkokamre?

Når du trenger en ny bukse og søker etter bukser på google får man opp ulike nettsider som har den buksa du leter etter. Hvis du ha ombestemmer deg og går ut igjen av nettsiden får du uansett en «påminnelse» på for eksempel Facebook. Kanskje finner du andre klesplagg du også kunne trengt. Det er fint å få opp ulike alternativer, men samtidig litt irriterende, etter min mening. Det negative med denne typen markedsføring er at de andre nettbutikkene som ikke kommer opp på facebooken din, kan også ha akuratt de samme buksene men kanskje billigere.

Man får ofte opp ulike nyheter på facebook, når du scroller deg nedover. Noen av disse nettsidene kan gi deg feilaktig informasjon, eller få deg inn på nettsider som ikke er virkelige og pålitelige. Dette er en negativ effekt, fordi du selv tror de nyhetene du får opp er ekte. Jeg fikk selv opp en del varlige for en stund siden, om Bitcoin. Jeg fikk masse valser på pcen, dette fordi jeg hadde gått inn på en nyhet jeg fikk opp på min Facebook om Bitcoin. Det var flere ulike nettsiden som fortalte om norske kjendiser som hadde kjøpt bitcoin, videre fikk jeg opp et søkeskjema hvor jeg kunne betale og få informasjon om hvordan jeg kunne få masse penger av å invester i bitcoin. Dette er en negativ effekt av Filterbobler og ekkokamre.

Selv om det er mange positive sider med disse fimltreringssystemene, syns jeg samtidig det noen ganger kan være negativt. Det er fint at man kan få opp de tingene man er interessert i, for at det skal bli lettere for hver og en av oss. Men noe av det vi får opp er ikke like fint, og det er difor noe negativt med denne type måten å hente inn informasjon på også.

snl.no/filterboble(åpnes i en ny fane)

https://ndla.no/nb/subject:14/topic:1:185588/topic:1:185591/resource:1:72573?filters=urn:filter:94dfe81f-9e11-45fc-ab5a-fba63784d48e

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.