Hvordan gå til anskaffelse av langvarige og gode relasjoner?

Hvordan gå til anskaffelse av langvarige og gode relasjoner?

Et godt nettverk og gode relasjoner, samt mentorer er viktig både nå men også i fremtiden, da det er mange jobbmuligheter som aldri utlyses på nett for alle og enhver. For å vite hvordan man skaffer seg et godt nettverk og gode mentorer skal jeg nå fortelle om et kurs som kan hjelpe med akkurat dette.

Kurset heter First-Round, networking Basics og er et gratis kurs som består av 8 moduler, med en bonusmodul. Dette kurset gir det kunnskap i hvordan du skal finne en mentor, som passer for deg. Kurset går også ut på hvor viktig det er å utvikle et profesjonelt nettverk. Dette kurset gjør det motivert til å ta i et tak for å bygge et godt nettverk og finne en mentor, da man blir motivert til å kontakte profesjonelle bransjerelevante mennesker som er viktige i næringslivet og som kan hjelpe deg opp og frem i din egen karriere.

Econa - Lær kunsten å bygge nettverk
Bygge nettverk

Her kommer en liten introduksjon i hver modul, og hva du eventuelt har i ventet om du selv velger å ta kurset.

Modul 1: Your Professional Identity

Modul 1 omhandler hvordan studenter kan skape sin egen profesjonelle identitet gjennom å bygge nettverk. Innenfor det yrket du ønsker å jobbe kan det finnes mange du kan kontakte for å finne ulike muligheter, samt kunne lære og utforske karrieremuligheter gjennom en som har mye erfaring. I starten kan det være skummelt å ta kontakt med noen som er proffe og har erfaring innen det fagområdet du er interessert i, men i kurset lærer man at det er mange som er åpne for å dele lærdom og kunnskap fra sin egen karriere for å hjelpe nyutdannede og studenter inn på jobbmarkedet.

Det er fem enkle ting å tenke på når du tar kontakt med noen som du blir introdusert for i den første modulen:

 • Empati: Se ting fra den erfarne personen du kontakter, og som et medmenneske.
 • Nysgjerrig: Vise nysgjerrighet og at du ønsker å lære om deres erfaringer og opplevelser.
 • Takknemlighet: Både vær og vis at du er takknemlig. Det er viktig å være takknemlig når noen tar seg tid til å snakke med deg, man må da sette pris på den tiden til gir, samt den lærdommen du får.
 • Relevanse: Fortell hvorfor du tok kontakt, og hvordan det kan være relevant for deg.
 • Respekt: Den gylne regel: Gjør mot andre slit du vil at de skal gjøre mot deg. Hvordan ville du bli behandlet om noen kontaktet deg?

Modul 2: Find Professionals Using LinkedIn

Her skal du finne en mentor via Linkedin. Linkedin er nok en av de beste plattformene for å bygge et nettverk i sammenheng med karriere. Du godtar flere på Linkedin enn på andre sosiale plattformer, selv om man kanskje ikke kjenner de du legger til, men bare har hørt om de, eller snakket med de en eller annen gang. Denne plattformen fungerer derfor godt til å bygge nettverk og å komme i kontakt med mennesker som er interessante for din karriere, samt finne en mentor.

Det vises til fire typer mennesker som kan være relevante å knytte kontakt med:

 • «Perfect overlap» – For eksempel noen som går eller har gått samme studieretning, på samme skole som deg, som nå jobber med det du tenker at du vil jobbe med i fremtiden.
 • «Great overlap» – Dette kan være noen som har studert på samme skole som deg og som nå jobber med det samme som du vil jobbe med. Det kan også være en som ar gått samme studie som deg, men som jobber med noe annet enn det du søker.
 • «similarities» – En person som jobber i firmaet du selv har lyst til å jobbe i, som også har gått samme emne som deg, enten på samme, eller lignende skole. Eventuelt en du kan identifisere deg med som er ansatt i en bedrift du finner spennende.
 • «someone interesting» – En du syns er inspirerende eller en som jobber med noe du synes er interessant.

Modul 3:  LinkedIn Messaging

Etter modul to, hvor du finner noen du ønsker å kontakte, er neste steg hvordan du skal kontakte dem. Når du kontakter skal du huske på de fem tingene fra modul nr en, skal du tenke over tre ting som du skal ta hensyn til når du kontakter noen:

 • «Who» – Hvem er du, hvor og hva studerer du?
 • «why» – Hvorfor tar du kontakt?
 • «what» – Hva ønsker du å oppnå med å ta kontakt med denne personen?

Her er en sjekkliste som man kan bruke før man tar kontakt:

 • Har du skrevet navnet til den du kontakter riktig?
 • Er bedriftens navn skrevet riktig?
 • Dobbeltsjekk for skrivefeil.

Modul 4: Coordinate Calls Efficiently

Etter bekreftelse på at den kontaktede ønsker å sette av, og bruke tid på deg, må man planlegge; hvor, når og hvordan? Her er det tre ting det er lurt å huske på når du skal avtale praten:

 • Effektivitet – Inkluder når hvor og hvordan møtet skal foregå i samme melding.
 • Fleksibilitet – Det er du som tar kontakt og bør derfor være fleksibel til når og hvor lenge møtet skal foregå, vis respekt for tiden som er satt av.
 • Initiativ – Ta, og vis initiativ. Det er tross alt du som har bedt om noen andres tid, foreslå derfor hvordan dere skal møtes. Kan være lurt å sende en invitasjon dagen før møtet, så man husker det.

Modul 5: Anatomy & Navigation of a Call

Denne modulen går ut på hvordan man skal starte, navigere og avslutte en samtale, med sikkerhet. Når man velger å ta kontakt er det fire faser man går igjennom:

Fase 1 – Ta intiativ til kontakt

Fase 2 – Introduser deg selv

Fase 3 – Still spørsmål

Fase 4 – Avslutt samtale

I disse fire fasene er det lurt å trekke inn de fem fra modul 1. Dette vil gjøre at samtalen flyter bedre.

Modul 6: Professional Story Prototyping

Her ser man hvordan man kan styre samtalen i den retningen du ønsker, når du snakker med den du har kontaktet for tips og råd.

Modul 7:  Go in Ready: Research & Questions

Den nest siste modulen går ut på det å gjøre kjappe undersøkelser skal kan være en fordel og til hjelp for å få økt kvalitet på samtalen. Det er tre ting man kan gjøre på forhånd for å øke kvaliteten på samtalen:

 1. Les deg opp på personen via Linkedin og se gjennom deres aktivitet, samt firma personen er ansatt i.
 2. Hold deg oppdater ved å google firmaet på rett.
 3. Sjekk andre plattformer om du eventuelt finner noe nyttig som kan inkluderes i samtalen, som for eksempel YouTube.

Dette positivet med å gjøre dette i forkant av samtalen er at du da vet hvilke like interesser du og den ansatte i firmaet, samt firmaet har. Dette vil føre til bedre kvalitet og større engasjement.

Modul 8: Build Lasting Relationships

For å bygge en langvarig relasjon er det viktig å vise at du er takknemlig for den tiden, alle tips og all lærdom du har fått på grunn av samtalen. Det kan også være positivt for den du har knyttet kontakt med å få tilbakemeldinger på om det du ble fortalt og lært har hatt noe verdi for deg i veien frem mot drømmejobben eller når du er i jobben. Det kan også være positivt å holde kontakten, eventuelt ta kontakt om man senere lurer på noe eller trenger noe hjelp.

Strategisk nettverksbygging | Debatt1
Linkedin-nettverk

På Høyskolen Kristiania har vi siden første uken fått beskjed om at det å bygge nettverk er utrolig viktig. Vi hadde kurs i hvordan vi setter opp en Linkedin-profil og alle elever lagde derfor profil om seg selv hvor vi måtte legge inn info for at andre skulle kunne få oss opp i ulike søk og se hvilke forbindelser vi hadde, samt knytte kontakt med relevante personer. Linkedin er en plattform som er utrolig bra for å få vist seg frem for ulike eventuelle arbeidsgivere, da man kan, om man selv legger litt innsats i egen profil bli valgt ut til ulike jobber fordi arbeidsgivere synes du er attraktiv og en god kandidat for den jobben de vil fylle. Det er viktig å knytte kontakt, og jeg er selv allerede godt i gang med å knytte kontakt med venner, forelesere, medstudenter, kolleger og andre.

Ha en fortsatt god mandag!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *